Cum alegi cel mai bun mobilier pentru hol

Nu știi ce mobilă pentru hol să alegi, astfel încât să folosești la maximum acest spațiu mic din casa ta? Citește mai departe pentru a afla cum alegi cel mai bun mobilier pentru hol.

Holul este o încăpere căreia ar trebui să îi acorzi aceeași importantă pe care o oferi și celorlalte camere din restul casei tale. Mulți oameni amână alegerea mobilierului pentru hol, chiar dacă acesta este punctul de intrare în casă, preferând să se concentreze pe încăperile principale.

Alegerea mobilierului pentru hol depinde foarte mult de anumite aspecte: holul poate fi lung, de dimensiuni mai mici, mai îngust sau mai lat. Din acest articol vei afla cum să alegi cel mai bun mobilier pentru hol, astfel încât să îmbini utilul cu plăcutul: vei reuși să transformi holul într-un spațiu cald și practic în același timp.

Ce piese de mobilier ar trebui să pui în hol ?

Este drept ca vei fi limitat în alegerea de mobilă pentru hol, din cauza dimensiunii acestei încaperi. Cu toate acestea, sunt unele piese de mobilier care nu ar trebui să lipsească din holul tău: un pantofar, un cuier și un dulap.

Indiferent de mobila pentru hol pe care te gândești să o alegi, există două aspecte esențiale de care trebuie să ții cont și de la care trebuie să pornești în alegerea ta: dimensiunea holului și stilul pe care dorești să îl implementezi în această încăpere.

Cum alegi cel mai bun pantofar

Niciodata nu putem avea prea multe perechi de pantofi, așa că este nevoie și de un spațiu adecvat pentru depozitarea lor. Chiar dacă ai un dressing prevăzut cu spații de depozitare pentru pantofi, un pantofar amplasat pe hol este necesar pentru încălțămintea pe care tu și membrii familiei o purtați în mod uzual.

Un pantofar elimină riscul de a aglomera inutil holul cu încălțăminte și este o modalitate bună de a organiza perechile de pantofi. Iată care sunt aspectele pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi un pantofar pentru hol:

Tipul de pantofi gândește-te ce fel de pantofi vrei să depozitezi în pantofarul din hol. Diverse tipuri de încălțăminte necesită un anumit tip de pantofar. Balerinii și tenișii pot fi depozitați în spații mici, pe când pantofii cu toc sau cizmele necesită mai mult spatiu. Cea mai bună soluție este să optezi pentru un pantofar cu spații care pot fi ajustate.

Capacitatea –  ia în considerare capacitatea de stocare a pantofarului. Ai o colecție impresionantă de pantofi sau ai o familie numeroasă? Atunci alege un pantofar de dimensiuni ceva mai mari, dacă spațiul din hol îti permite. Înainte de a alege pantofarul aruncă o privire asupra colecției de pantofi. S-ar putea să constați că nu mai porți unele perechi și că poti alege un pantofar mai mic.

Întreținerea pantofilor – este important să ai grijă de încălțăminte dacă vrei să o păstrezi vreme îndelungată. Unele materiale din care sunt confecționați pantofii, precum pielea lăcuită sau pielea întoarsă, pot fi zgâriate cu usurință sau își pot strica forma. Un pantofar cu rafturi va preveni această problemă. Oricare ar fi tipul de pantofar ales, asigură-te că materialul din care este confecționat permite încălțămintei să respire.

Cum alegi cel mai bun cuier

Cuierul este un obiect de mobilier funcțional, dar în același timp poate fi și un accesoriu care transformă spațiul din holul tău. Ai de ales între diverse stiluri, de la cel modern și până la cel clasic sau rustic, însă orice ai alege, asigură-te că optezi pentru o variantă practică.

Vei avea de ales dintr-o varietate de materiale când vine vorba de cuier: de la plastic și până la fier forjat sau de la pal laminat și până la lemn masiv. Alegerea finală depinde de bugetul pe care îl ai. Un cuier din lemn va fi cu siguranță mai scump decât unul din pal, însă și calitatea este diferită. Materialele recomandate rămân lemnul și metalul – soluții practice și versatile care pot fi integrate în orice tip de interior. Un cuier mai deosebit va avea integrată și o oglindă sau inserții de piele, fiind încadrat de o ramă din lemn masiv.

Un cuier de perete este soluția cea mai compactă și practică dacă ai un hol mic, pentru că nu va ocupa deloc spațiu în partea de jos. Alege un cuier de perete din metal, cu aspect vintage și care vine prevăzut cu o poliță în partea superioară, deasupra cârligelor, pentru spațiu în plus de depozitare a umbrelelor sau pălăriilor.

Cuierul de tip tripod, asezat pe podea, necesită puțin mai mult spațiu în hol, însă dacă ești adeptul stilului clasic, aceasta ar putea fi o alegere potrivită. Un astfel de cuier poate avea doar cârlige pentru haine sau poate fi prevăzut și cu cârlige pentru umbrele și genți în partea de jos.

În funcție de nevoi sau de spațiu, poți alege un un cuier care face parte dintr-un ansamblu complex. Pentru a bifa mai multe aspecte, alege un cuier cu spațiu pentru depozitarea pantofilor în partea de jos. Materialele folosite pentru acest model sunt lemnul și palul. Dacă holul este mic, un astfel de ansamblu în care regăsești un cuier, un pantofar și o poliță pentru genți este ideal.

Cum alegi masa pentru hol

Cu toții ne dorim un spațiu pe care să asezăm cheile sau alte obiecte de dimensiuni mici atunci când ajungem acasă. De aceea, dacă spațiul rămas liber în hol ne permite, o masuță ar putea fi piesa de mobilier care să întregească decorul din această încăpere.

Masa tip consolă este o masă îngustă, special concepută pentru a umple un spațiu liber de-a lungul unui perete, în special într-un hol, unde spațiul este mic. Pentru a sparge monotonia și a adăuga un plus de stil holului tău, masa tip consolă poate fi o alegere bună.

Asigură-te că masa are dimensiunile potrivite și oferă un echilibru vizual. Pentru a te asigura că masa nu este prea lungă sau prea mică pentru lungimea holului, măsoară peretele pe care plănuiești să o așezi. Apoi, calculează 60% din lungimea respectivă și vei afla care este, cu aproximație, dimensiunea ideală a mesei consolă.

În ceea ce priveste stilul, preferințele personale joacă un rol important. Cu toate acestea, sunt câteva aspecte pe care trebuie să le eviți. Dacă locuința ta este decorată cu mobilă clasică, ar fi bine să eviți o masă extrem de modernă pentru hol, acoperită cu sticlă. Poți, în schimb, să îmbini unele stiluri complementare sau să integrezi o masă din același tip de lemn ca și pantofarul, de exemplu.

Dimensiunea holului

Înainte de a alege un pantofar, o masa, un dulap pentru hol sau un corp compact pe care să le conțină pe toate, asigură-te că ai măsurat spațiul pe care îl ai la dispoziție pentru acestea. Chiar dacă în general sunt piese de mobilier cu aspect compact, este bine să știi ce lungime, lățime și înălțime trebuie să aibă. Altfel, riști să ajungi acasă cu un obiect de mobilier prea lat sau prea înalt pentru spațiul alocat în hol.

Dacă nu ai un spațiu prea generos, gândește-te de ce piesă de mobilă pentru hol ai mai mare nevoie și alocă pentru aceasta un spațiu mai mare. Dacă, dimpotrivă, spațiul este suficient, optează pentru un dulap mai mare, cu spații de depozitare atât pentru haine, cât și pentru pantofi și genți.

Stilul holului

Ia în considerare materialul din care sunt confecționate și design-ul pieselor de mobilier pe care vrei să le amplasezi în hol. Acestea trebuie să complimenteze aspectul general al camerei și să ofere oaspeților o idee despre cum arată restul casei tale. Holul este ca o introducere în ceea ce privește stilul casei tale, este un spațiu în care invitații încep să te cunoască.

De exemplu, dacă dorești ca holul să aibă un aspect clasic, atunci poți alege un mobilier pentru hol  confecționat din lemn masiv, cu accente și detalii care să anunțe acel stil. În schimb, dacă ai un hol modern, alege un mobilier pentru hol cu accente moderne (uși din MDF lucios, oglinzi, bare din crom etc). Dacă nu îți dorești să lași hainele sau încălțămintea la vedere și ești adeptul stilului compact, alege un dulap pentru haine și pantofi cu uși și sertare în locul unui cuier tradițional.

Recomandări mobilier pentru hol

Având în vedere gama largă de soluții și design-uri disponibile pe piață, nu îți va fi greu să știi cum să alegi cel mai bun mobilier pentru hol dacă ai în vedere sugestiile oferite anterior. Amintște-ți că mobila pentru hol trebuie să fie funcțională, practiă și durabilă. Deci, preferințele tale ar trebui să încline spre piese de calitate de la producători de încredere și nu alege un design ciudat doar pentru că pare interesant.