8 tipuri de paturi potrivite pentru dormitorul tău

Fiind elementul principal al oricărui dormitor, patul trebuie să împace mai multe cerințe, atât practice, cât și decorative, iar o astfel de sarcină poate fi copleșitoare.

Ai nevoie de un pat în care să dormi relaxat, fără ca dimensiunile sale să ocupe tot spațiul din încăpere. Ai nevoie de un pat cu un design ușor de integrat în amenajarea dormitorului, dar care să vină și în întâmpinarea unor nevoi specifice, de depozitare sau, poate, de economisire a spațiului.

În acest articol vom vorbi despre diferitele configurații ale paturilor.

Pat cu platformă

Acesta este un model popular de pat, mai scund decât modelele tradiționale, care au și un sistem de arcuri în interiorul cadrului.

Este compus doar dintr-o platformă simplă din lemn sau alte materiale, pe care se așează salteaua. Are un aspect modern și oferă confort, însă absența cadrului cu arcuri (boxspring) poate fi dezamăgitoare pentru persoanele care își doresc un suport mai bun în timpul somnului.

Dintr-un pat cu platformă pot lipsi complet tăbliile, dar există și modele de paturi cu platformă și cu o singură tăblie la cap.

Pat cu tăblii la cap și la picioare

Tăbliile acestui tip de pat sunt confecționate, de obicei, din lemn sau din fier. Există mai multe variații în designul tăbliilor. Unele sunt confecționate integral din bare de fier ori oțel, altele din bare de metal și lemn, iar alte tăblii sunt realizate din plăci din lemn sculptat sau ornamentat.

Paturile ale căror tăblii au marginile superioare curbate se numesc paturi tip sanie. Se potrivesc în decorurile sofisticate, iar dacă îți dorești un astfel de pat într-un dormitor modern, încearcă să optezi pentru un model a cărui tăblie este tapițată cu piele.

Paturile cu tăblii încasetate, puternic ornamentate, în formă de coroană, și cu patru stâlpi ce marchează colțurile se numesc paturi Santiago. Se potrivesc în decorurile clasice, tradiționale, cu influențe baroce.

Tăblia de la picioare, deși adaugă un plus de eleganță designului acestui tip de pat, poate fi incomodă pentru persoanele mai înalte sau pentru cele care au un somn mai agitat.

Pat extensibil

Aceste paturi sunt, de obicei, canapele cu o configurație mobilă, ce se pot transforma în pat fie prin extragerea saltelei printr-un sistem de extensie, fie prin rabatarea spătarului.

Trebuie alese cu grijă dacă ai în vedere utilizarea zilnică (structura de rezistență să fie din lemn de esență tare, mecanismul să fie ușor de folosit, iar salteaua și pernele sa ofere un bun suport corpului), și nu înlocuiesc patul din dormitorul principal. Totuși, sunt niște opțiuni practice pentru camera de oaspeți sau pentru livingul dintr-o garsonieră.

Pat Murphy

Patul vertical rabatabil a fost inventat în anul 1900 de William Lawrence Murphy și a fost popularizat în diverse filme de comedie.

Salteaua este așezată direct pe o platformă din lemn și asigurată cu benzi elastice, pentru a-și menține poziția atunci când patul este „închis”. Trebuie instalat și utilizat cu atenție, pentru a evita funcționarea defectuoasă a mecanismului de rabatare.

Pat cu baldachin

Colțurile patului cu baldachin se prelungesc mult în sus, depășind ca înălțime chiar și  tăblia de la cap. Împodobiți cu diverse ornamente, cei patru stâlpi din lemn pot susține ori un fel de „acoperiș” plan, ori un baldachin. Specific dormitoarelor opulente, cu influențe baroce, patul cu baldachin are un farmec aparte.

Există și alternative moderne ale acestui tip de pat, în care stâlpii solizi din lemn ornamentat sunt înlocuiți cu unii mult mai subțiri din fier, iar baldachinul este realizat dintr-o țesătură vaporoasă, în culori deschise.

Pat cu depozitare

În cele mai multe cazuri poți alege capacitatea de depozitare inclusă într-un astfel de pat, în funcție de nevoile tale. Astfel, poți opta pentru paturi cu unul, două sau mai multe sertare laterale, și a căror tăblie poate fi înlocuită cu un corp de rafturi.

Pat de zi

Paturile de zi sunt o combinație practică între un șezlong, o canapea și un pat. Unele modele au un singur braț și spătar doar pe o mică porțiune a uneia dintre laturile lungi, altele sunt formate doar din cadru și o saltea ce se poate plia, transformând patul de zi într-un pat confortabil pentru o persoană.

De obicei, acest tip de pat se amplasează în dreptul unui perete. Unele modele au și sertare de depozitare dedesubt. Le poți găsi și sub denumirea de divane sau șezlonguri pentru living.

Paturi suprapuse

Paturile suprapuse, ultimele tipuri de paturi din listă, sunt ideale în camera copiilor, iar cele suspendate (compuse dintr-o structură înaltă, cu cadru de pat și saltea doar în partea superioară) economisesc mult spațiu în camera de zi a unei garsoniere, de exemplu.

Te sfătuim să-ți acorzi suficient timp pentru a selecta modelul potrivit de pat. Este o achiziție importantă pentru locuința ta, una pe care nu o vei înlocui decât peste mulți ani, așa că pune în balantață avantajele și dezavantajele fiecărui tip de pat și fă o alegere care să te bucure mult timp de acum înainte.