Amenajarea bucătăriei: Idei și sfaturi practice

Bucătăria este, poate, cel mai important spațiu al locuinței tale. Aici au loc multe dintre activitățile zilnice – gătit, mâncat, curățat, socializat. Bucătăria trebuie să fie nu doar funcțională, ci și un loc primitor, unde să-ți petreci timpul cu plăcere. E vital să ții cont de câteva aspecte atunci când îți amenajezi bucătăria, pentru un design practic, dar și pentru a valorifica la maxim spațiul pe care îl ai.Amenajarea în funcție de tipul locuinței;

Amenajarea în funcție de tipul locuinței

Indiferent dacă stai într-o locuință extrem de spațioasă, la casă, sau într-una de dimensiuni reduse, la bloc, alege să amenajezi în așa fel încât să folosești cât mai eficient spațiul, iar rezultatul final să fie unul spectaculos.

Există anumite particularități prin care cele două tipuri de bucătării se deosebesc, întrucât structura și arhitectura imobilelor variază în funcție de tipul locuinței. Pentru aceasta, e indicat să ai în vedere anumite aspecte. Iată ce trebuie să știi atunci când amenajezi bucătăria într-un apartament de bloc, dar și la casă:

Amenajarea bucătăriei într-un apartament de bloc

Poate fi un proiect destul de ambițios, întrucât deseori bucătăriile sunt mici, iar spațiul trebuie valorificat cât mai mult. E important să optezi, în cazul acesta, pentru o culoare a gresiei și a faianței cât mai deschisă, inclusiv alb. De asemenea, ferestrele mari pot fi de ajutor, nu doar pentru lumină, ci și pentru o aerisire adecvată. 

Bucătăria modernă în apartament este deseori open space (stil american), care oferă o libertate crescută în ceea ce privește amenajarea. Bucătăria open space tinde să dea impresia de mai mult spațiu, însă are și dezavantaje. Printre acestea se numără faptul că mirosul mâncării ajunge rapid în sufragerie sau în toată casa.

Dacă geamurile de la bucătăria open space sunt mici, montarea unei hote este vitală. Nimeni nu-și dorește să rămână cu mirosul preparatelor culinare în casă mult timp.

Montarea unui bar în bucătăria deschisă este tot o idee împrumutată de peste ocean. Acesta poate avea un impact plăcut și destul de puternic, din punct de vedere estetic. Pe lângă acestea, un bar poate fi destul de util, el fiind folosit pe post de masă ori pentru expunerea unor obiecte de decor sau chiar depozitarea unor electrocasnice mici. De asemenea, aici poți ține bolul cu fructe.

O practică des întâlnită la apartamente este bucătăria amenajată în balcon. Aceasta este de obicei foarte îngustă și necesită un plan bine stabilit. E important ca mobila din bucătărie să fie una de calitate pentru a fi rezistentă la schimbările de temperatură.

Atunci când amenajezi bucătăria pe balcon, e indicat să montezi și o sursă bună de căldură acolo, cum ar fi un calorifer. De asemenea, balconul trebuie să fie bine izolat. Înainte de a începe amenajarea bucătăriei în balcon, asigură-te că ai aprobările necesare pentru acest lucru.

Amenajarea unei bucătării la casă

Este de obicei mai ușoară. Spațiul este deseori mai permisiv, iar bucătăria mai mare aduce multe avantaje. Pe lângă faptul că ai mai mult loc să te desfășori, camera tinde să fie mai aerisită.

Dacă locuiești la casă, păstrează-ți spațiu pentru a-ți amenaja și o cămară lângă bucătărie. De asemenea, găsește un colț unde să-ți construiești dulapuri înalte pe perete pentru depozitarea electrocasnicelor.

Amenajarea unei bucătării de vară în aer liber

Este o idee bună dacă dispui de spațiu în curte. Va fi nevoie să extinzi rețeaua electrică, de apă și canalizare. Spațiul ar trebui acoperit cu o pergolă, iar pe jos poți pune piatră naturală sau clasica gresie.

Mobilierul trebuie ales cu grijă, să reziste la schimbările meteorologice. Lemnul masiv tratat cu lacuri speciale pentru exterior poate fi o idee bună pentru mobilierul din bucătăria de afară.

Bucătăria din curte te scapă de mirosul de mâncare în casă și îți aduce o stare de relaxare atunci când iei masa în aer liber.

Amenajarea bucătăriei în funcție de dimensiuni

Spațiul este un element esențial atunci când trebuie să amenajezi o bucătărie și de acesta va depinde în mare măsură rezultatul final. De aceea, trebuie să găsești soluții pentru împărțirea acestuia, mai ales când este mic sau atipic. Îți spunem ce poți face în mai multe situații posibile.

Amenajarea unei bucătării mici

Poate da bătăi de cap uneori. Din fericire, piața modernă este deja pregătită pentru astfel de situații. Astfel că poți cumpăra mobila necesară la dimensiunile dorite și ai și libertatea să-ți alegi ce îți place. Dacă ai o bucătărie mică sau foarte mică, va trebui să ai grijă să valorifici fiecare centimetru. Alege o abordare minimalistă, cu corpuri de mobilier care încorporează electrocasnicele. Printre obiectele care îți pot ușura viața se numără: o masă pliabilă de perete și o oglindă care dă impresia de mai mult spațiu.

Dacă ai o bucătărie mică și închisă, atunci transformarea ei într-una open space poate fi o idee bună. De asemenea, culoarea ideală pentru bucătărie este albul.

Amenajarea unei bucătării mari și foarte mari

Este un proiect plăcut, dar și mai costisitor. Tipurile de mobilier pentru care poți opta sunt mult mai numeroase, astfel că, de la culoare până la design, bucătăria spațioasă poate arăta exact cum ai visat.

Aparatele electrocasnice pot fi lăsate la îndemână, fără a fi mereu transportate într-un loc de depozitare. Amenajarea unei bucătării mari nu pune de obicei probleme, astfel că proiectul va fi unul plăcut. O bucătărie mare sau foarte mare arată întotdeauna mai bine cu o insulă în mijloc.

Amenajarea unei bucătării înguste 

Poate fi un test complicat pentru creativitatea oricui. Piesele de mobilier trebuie montate mai ales pe înălțimea pereților. E foarte important ca spațiul să nu fie supraaglomerat pentru a nu crea senzația de sufocare. 

Culoarea bucătăriei înguste trebuie să fie una deschisă, spre alb, la fel și mobilierul. Poți opta pentru un bej sau un galben deschis. Dacă bucătăria este foarte îngustă, poți amplasa masa pe hol sau în sufragerie.

Stiluri de amenajare a bucătăriei

Atunci când îți amenajezi bucătăria, îți poți alege un stil care te atrage. Un loc plăcut poate să te inspire la prepararea unor mâncăruri delicioase. Printre cele mai populare stiluri sunt: modern, rustic, clasic/ standard, minimalist și vintage.

Bucătăria amenajată modern

Este locul ideal unde poți găti ceva sofisticat pentru a-ți impresiona prietenii, dar și spațiul perfect pentru a prepara ceva rapid când te grăbești. Bucătăria modernă este deschisă, luminoasă, nu foarte încărcată, funcțională, curată și destul de spațioasă pentru ca obiectele decorative moderne să aibă loc.

Stilul modern presupune simplitate și alegerea unei nuanțe sau combinația a două culori pentru decor, de exemplu alb și negru. Elementele de sticlă și inox, placajele din marmură sau lemn laminat fac parte din designul modern. De asemenea, o atenție sporită la detalii poate înfrumuseța camera, cum ar fi, de exemplu, alegerea unui calorifer elegant.

Stilul industrial în amenajarea bucătăriei

A devenit popular în ultimii ani. Cu nuanțe predominante de gri, puțin negru sau bej, stilul industrial este modern și elegant. Chiar dacă spațiul va fi puțin mai întunecat, acest stil creează o atmosferă intimă.

Printre elementele care pot da o notă plăcută bucătăriei, în stilul industrial, se numără tuburile descoperite și lămpile suspendate.

O bucătărie rustică

Oferă întotdeauna un decor aparte. Nu e nevoie să locuiești în provincie sau la munte ca să optezi pentru stilul rustic. Ai nevoie de câteva elemente, precum materiale naturale, o paletă de culori neutre și un aspect ușor uzat.

Piesele de mobilier și de decor ar trebui să fie în nuanțe de maro, cu tonalități închise, iar recomandat este lemnul masiv.

Stilul clasic în bucătărie

Este deseori cel mai sigur. Cu piese de mobilier clasice și fără un efort prea mare, stilul acesta pare cel mai ușor de obținut.

Stilul clasic presupune deseori folosirea a două culori asemănătoare, în nuanțe diferite.

Stilul minimalist

Se potrivește oricărui tip de bucătărie, indiferent că este foarte mică sau foarte mare. Acesta presupune doar utilizarea elementelor ce au uz practic. Designul ușor futurist redă imaginea unei camere foarte bine organizate și fără elemente decorative.

Bucătăria vintage

Este inspirată din decorul secolului trecut. Stilul vintage, cu un design îndrăzneț, este în continuare foarte apreciat, iar piesele de mobilier și decorațiunile de acest fel se găsesc în majoritatea magazinelor de profil.

Cu un aer ușor romantic și foarte primitor, o bucătărie vintage va avea câteva elemente esențiale. Gresia trebuie să fie una cu un imprimeu puternic, cu o încărcătură nostalgică. Culorile predominante de pe podea, pereți și mobila trebuie să fie pastel, în special nuanțe naturale, precum bej sau albastru deschis.

De asemenea, la stilul vintage trebuie să acorzi atenție detaliilor precum mânerele folosite la dulapuri, dar și la draperiile de la geam. Optează pentru unele ce par vechi și recondiționate. În bucătăria vintage poți pune și tapet pe un perete, cu un imprimeu specific.

Amenajarea bucătăriei în funcție de formă

Există câteva sfaturi de care poți ține cont atunci când amenajezi bucătăria, în funcție de forma camerei. Ea poate fi pătrată, dreptunghiulară sau pe colț.

Dacă ai o bucătărie pătrată, amenajarea va fi destul de ușoară, mai ales dacă spațiul este și mare. Poți amplasa o insulă în mijlocul camerei, ceea ce va crea nu doar un aspect plăcut, ci și un spațiu confortabil.

O bucătărie dreptunghiulară poate avea, de asemenea, o insulă în centrul încăperii, însă aceasta va fi una îngustă, cu o formă dreptunghiulară. Amenajarea depinde, însă, foarte mult de dimensiunile camerei.

O bucătărie pe colț necesită o organizare exigentă, pentru ca toate ustensilele și aparatele electrocasnice să aibă loc. Piesele de mobilier trebuie amplasate astfel încât să creeze un unghi de 90 de grade. Bucătăria pe colț este întâlnită mai ales în cazul celor open space.

Blatul din bucătărie

Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când îți amenajezi bucătăria este ce tip de blat alegi. Există mai multe tipuri, precum cel de granit, de marmură, de beton, de lemn masiv sau blatul laminat.

Cel mai popular este blatul din granit, care este și foarte rezistent și poate fi găsit în diverse nuanțe.

Blatul de marmură este considerat un element de lux și nu e de mirare de ce: arată elegant și înfrumusețează orice spațiu. Acesta este, însă, destul de costisitor.

Blatul din lemn masiv trebuie să fie lăcuit pentru a nu se degrada din cauza umezelii. Acesta este întâlnit în bucătăriile amenajate în stil rustic.

Blatul din beton seamănă cu marmura la textură și are un aspect mat.

Blatul laminat este unul foarte popular și are prețul cel mai atractiv. De asemenea, el poate fi tăiat în multe forme și este ușor de curățat.

Ce culoare să alegi pentru amenajarea bucătăriei

Culoarea ocupă un rol esențial în amenajarea bucătăriei. Deși alegerea nuanței potrivite nu e o sarcină ușoară, merită efortul efectuării unei documentări înainte. O culoare potrivită poate transforma complet o cameră.  

Alb – este opțiunea perfectă pentru orice bucătărie, dă un aspect de curat și luminos și face ca spațiul să pară mai mare.

Albastru marin – se potrivește unei bucătării open space și îi conferă camerei un aer mai formal.

Roz coral – este o culoare veselă ce amintește de vacanță. Ai varianta de a vopsi pereții astfel și poți alege mobilă de culoare neutră, precum gri.

Roșu – este o culoare curajoasă care îți face bucătăria mai chic și mai modernă. Dacă vrei să mergi pe roșu, alege și piesele de mobilier și decorațiuni în aceeași nuanță, spre culoarea vinului.

Verde – este o culoare care dă impresia de proaspăt și care energizează. Are personalitate, iar nuanța potrivită de verde nu doar că îți va da o stare plăcută, dar va atrage și multe complimente din partea oaspeților care te vizitează.

Crem – este o culoare caldă și luminoasă, ce va face spațiul să fie mai primitor. Acesta poate fi folosit într-o bucătărie amenajată în stil industrial.

Gri – este o culoare neutră extrem de potrivită pentru o bucătărie modernă, industrială sau vintage. Griul metalizat este o opțiune foarte stilată. Nuanța potrivită de gri poate transforma bucătăria ta într-un loc cu aer sofisticat.

Negru – este o opțiune îndrăzneață și destul de greu de adaptat la anumite camere. Se potrivește mai ales pentru camerele mari și este ideal în combinație cu alb sau gri, pentru a oferi un contrast elegant.

Maro — este o culoare destul de populară, mai ales în cazul bucătăriilor amenajate în stil rustic.

Electrocasnicele din bucătărie

Există anumite electrocasnice mari care trebuie să fie nelipsite din bucătăria ta. Aragazul ocupă un loc prioritar în orice bucătărie, fie că este vorba de cel clasic, pe gaz, fie ca avem o plită electrică și un cuptor electric.

Mașina de spălat vase este un real ajutor, mai ales pentru o familie numeroasă sau pentru cei care au oaspeți des.

Hota este, de asemenea, indispensabilă, fiind o investiție bună. În plus, aceasta nu ocupă mult spațiu. 

Nicio casă nu poate fi completă fără un frigider. Indiferent că el este poziționat în bucătărie sau, în cazul unei bucătării mici, pe holul de lângă, frigiderul este unul dintre cele mai importante achiziții când vine vorba de mâncare.

Din categoria electrocasnicelor mici, în funcție de preferințe, poți avea în vedere următoarele aparate: robot de bucătărie, blender, cuptor cu microunde, fierbător de apă, cântar de bucătărie, mașină de tocat etc.

Atunci când amenajezi bucătăria, acordă atenție detaliilor și alege seturi de accesorii pentru gătit, precum linguri, furculițe, cuțite și farfurii care să se potrivească cu designul ales pentru cameră. Acestea pot face uneori diferența între o bucătărie anostă și una cu personalitate.

Așadar, documentează-te riguros, dar pune și suflet atunci când te decizi să-ți amenajezi bucătăria. Astfel, te vei bucura nu doar de gustul mâncărurilor gătite în casă, dar și de aventura preparării lor.